Wednesday, 31 August 2011

MILO SUAM TUKAR NAMA KEPADA MILO BASI SEMPENA MERDEKA!!

Akak memang tak suka minum milo, kalau minum rasa tekak akak kembang dan nak muntah. Ingatkan akak setakat nak muntah minum milo jer, tak tahu pulak bila baca blog milo suam akak pun rasa nak termuntah!

Si milo suam, adik adik yang tak cukup umur ni, cuba nak kaitkan Berita Harian dengan Mat Indera. Kononnya Berita Harian dalam satu rencananya turut mengiktiraf Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan. Jadi si milo suam kata, kalau abang Mat Sabu disiasat di bawah seksyen 505 (B) kanun keseksaan kerana menganggap Mat Indera sebagai hero, Berita Harianpun patut kena siasat jugak.

Akak pun bacalah rencana Berita Harian tu. Puas akak baca, akak teliti, tak nampakpun yang Berita Harian perlu disiasat sebab tak ada satu frasa pun yang mengatakan Berita Harian menganggap Mat Indera sebagai pejuang. Buta hati ke apa si Milo Basi ni?

Tajuk berita yang digunakan pun : Kopi Kecubung Tewaskan Kekebalan Mat Indera. BH cuma nak cerita pasal bagaimana kopi yang dicampur kecubung boleh buat seorang yang kononnya hebat dan kebal jadi mabuk dan mengantuk. Kopi kecubunglah yang membuatkan Mat Indera ditangkap. Mengenai Mat Indera yang dianggap pejuang kemerdekaan, BH cuma menceritakan bagaimana sebahagian daripada masyarakat jawa ponorogo yang menganggap Mat Indera ni sebagai hero. Itupun melalui temuramah dengan Mohd Abidin Ismail, salah seorang anak kepada orang yang menangkap Mat Indera. Tang mana yang si Milo Basi ni duk tuduh BH sama fahaman macam Mat Sabu pun, akak tak faham.

Takkan satu rencana yang tulis pasal biodata seorang pembunuh bersiri yang ditangkap membuatkan kita merasa si penulis rencana dan akhbar yang menyiarkannya menyokong si pembunuh. Gila ke apa?

Si Milo Basi ni cuba nak kenakan BH pulak kerana bengang hero kesayangannya si Mat Sabu sudah kantoi. Tapi si Milo Basi ni tak pulak menyatakan pendapatnya tentang Mat Indera. Pejuang ke pengganas si Mat Indera tu dik non?

Dah la. Mengantuk dah akak. Penat tengok manusia yang fikirannya masih tidak merdeka ni. Selamat hari merdeka. Pada Milo Suam, pi lah tukar nama jadi Milo Basi sebab nama tu lebih sesuai lagi dengan hang, dik non.

Selamat malam! Esok pagi nak pekena teh tarik. Tapi kalau jumpa Milo Suam, akak nak campurkan kecubung kat dalam milo tu. Biar si Milo Suam minum, mabuk dan mengantuk. Bolehlah akak basuk otak dia yang semakin membusuk tu...

2 comments:

  1. Anonymous15:35:00

    Buat sakit tekak jer kak ooiii...basuh la camna pun...drpd buh kecubung tu baik taruk rounUp..
    selesai...

    ReplyDelete